polskt godis

10 sorters polskt godis du måste smaka

Här kommer en lista på klassiskt polskt godis för de som vågar utmana sina smaklökar på utlandsresan. Jag kan inte lova att alla saker på listan kommer vara de godaste ni någonsin har smakat men det kommer definitivt bli en ny smakupplevelse för många! Nästa gång ni är i Polen, testa följande och berätta gärna vad ni tyckte!

 

1. Michałki– chokladgodis som liknar svenska punchrullar i konsistensen, med kakaofyllning och små jordnötsbitar, doppade i choklad. Finns i olika smaker och både mörk och vit choklad. (”Michałki” är plural från ” Michałek” som är ett smeknam för Michał – svenska motsvarighet till Mikael.)

 

2. Prince Polo– chokladkex. Finns i olika smaker.

 

3. Ptasie mleczko– mjukt chokladtäckt godis fyllt med mjukt mjölksoufflé. Finns i olika smaker. (”Ptasie mleczko” betyder bokstavligen ”fågelmjölk”.)

 

4. Malaga, Tiki Taki, Kasztanki– en klassisk trio av chokladgodis. Malaga är fylld med en krämig fyllning med bitar av romrussin. Tiki Taki är fyllda med hälften nötkräm och hälften kokos. Kasztanki (Kastanjer) har en kakaofyllning med små kexbitar.

 

5. Pawełek– chokladkaka med fyllning, liknar den svenska Plopp. Finns med olika fyllningar. (”Pawełek” är ett smeknamn för ” Paweł” – ett polskt killnamn.)

6. Krówki– ett typ av fudge. (”Krówki” betyder ”små kossor”.)

 

7. Delicje– små sockerkakor med fruktgelé doppade i choklad.

 

8. Sezamki– hårda sesamkakor.

 

9. Śliwka Nałęczowska/ Śliwki w czekoladzie– hela torkade plommon doppade i choklad.

 

10. Jeżyki– chokladtoppade småkakor med kola, torkadfrukt och nötter. Finns i olika smaker och med både mörk choklad och mjölkchoklad. (”Jeżyki” betyder ”små igelkottar”.)

 

 

Spread the love

2 svar på “10 sorters polskt godis du måste smaka

 1. Hej!

  Har fått den stora äran att smaka Śliwka Nałęczowska!
  Det var det godaste jag någonsin smakat i chokladkobfektyr.
  Skulle kunna skriva en läng uppsats om smakupplevelserna av denna underbara pralin av torkat plommon doppad i den underbaraste choklad!
  Hur köper man den enklast över nätet?
  Kram
  Anders

  1. Hej Anders!
   Vad härligt att du har hittat en favorit bland de polska godisbitarna! Det finns en sida http://www.polskadelikatesser.eu där kan man få tag på sådana. Har aldrig köpt något därifrån själv men det kanske är värt att testa? Annars finns det polska butiker lite här och var i Sverige som kanske säljer eller kan ta emot en beställning?
   Hojta till hur det har gått! Kram på dig 🙂
   //Martyna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen