Warszawa Palac Kultury i Nauki

8 saker jag alltid köper när jag är i Polen

Alla som någonsin har bott utomlands vet att efter ett tag börjar man sakna vissa grejer man var van vid i sitt hemland. Varje gång man då åker tillbaka hem är man tvungen att överkonsumera allt man har saknat och helst köpa på sig mycket och bunkra upp för mörka tider. Så, här kommer min lista på saker som jag anser är värda att lägga sina pengar på när man är på besök i det kära landet Polen:

1. Pączki

Pączki är polska munkar fyllda med sylt eller marmelad. Och nej, de smakar inte alls som svenska munkar för alla de som precis tänkte skrika ”Men vi har ju munkar i Sverige!”. Nej, nej, nej. Pączki är som små himmelsbitar som gud skickade ner på jorden. Jag ÄLSKAR pączki och varje gång jag åker till Polen måste jag äta minst en sådan men helst så många som möjligt. Tills jag mår illa. Och det är så värt det.

2. Mat

När det gäller mat då gillar jag både att äta ute och köpa saker som man kan bunkra upp hemma. Bra restauranger som serverar traditionell husmanskost finns det många av och det är alltid ett måste på listan att gå ut och käka på favoritställen. Saker som jag köper för att ta med till Sverige är bland annat: godis, te och kaffe, inlagda grönsaker, mejeriprodukter, olika korvsorter och pålägg, örter samt olika slags gryn.

3. Alkohol

Den här punkten är nog ingen överraskning. Alkohol är mycket billigare i Polen både på uteställen och i affärerna. Personligen har jag en favorit som jag oftast köper och tar med mig till Sverige. Det har även blivit en uppskattad present bland de kompisar som har fattat tjusningen med den här speciella drycken. Żubrówka – som det handlar om, är ett märke som gör vodka smaksatt med myskgräs. Den ger vodkan en specifik färg och en unik smak. Många väljer att shotta Żubrówka men man ska egentligen blanda drinkar med den. Det finns en del tips på riktigt goda drinkar på deras hemsida.

4. Läkemedel och kosmetika

Det finns ett mycket större utbud av receptfria läkemedel och kosttillskott till ett mycket bättre pris i Polen. Samma sak gäller mycket kosmetika. Några jag definitivt kan rekommendera är bl.a. INGLOT, Ziaja eller Dr Irena Eris.

5. Böcker

Jag har generellt en bokfetisch och både älskar att läsa och samla på alla möjliga typer av böcker. Men just på grund av att jag inte vill tappa bort det polska språket helt och hållet behöver jag läsa mycket på polska. Jag har redan skrivit ett helt inlägg om hur det har blivit ett problem för mig att min polska blir sämre och sämre eftersom jag inte längre i samma utsträckning använder den. (Du kan läsa hela inlägget här: När man kör svengelska fast på polska blir det då… svolska?) Men böcker är framförallt billiga i Polen!

6. Olika typer av tjänster

Frisörer, skomakare, skräddare, skönhetssalonger med mera. De flesta tjänster är mycket billigare i Polen så av den enkla anledningen är det smart att passa på och köpa sådant man kan tänka sig behöva medan man hälsar på.

7. Privatvård

Samma gäller privat sjukvård. Det finns en uppsjö av exklusiva renommerade privatkliniker som erbjuder all sorts vård och behandlingar och oftast är det till bättre priser än hemma i Sverige. (Det gäller dock att göra lite research innan förstås.)

8. Skor, kläder och accessoarer.

Det här är inte nödvändigtvis en prisfråga fast man kan hitta mycket bra erbjudanden. Det handlar nog mer om valmöjligheter och att hitta både klädesplagg och accessoarer som är originella och inte kommer från de stora kedjorna som dominerar den svenska marknaden. Det finns många fler märken som har etablerats i Polen men även många duktiga lokala designers som säljer sitt hantverk om man söker efter något mer unikt och kanske vill sticka ut lite mer när man stoltserar runt på de svenska gatorna.

 

Photo by Kamil Gliwiński on Unsplash

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen