Flytta utomlands

Därför borde du flytta utomlands

Jag skrev för ett tag sedan om vilka utmaningar man möter när man bor utomlands. Nu tänkte jag vända på bladet och berätta om de mer eller mindre uppenbara fördelarna som finns för de som funderar på att kanske ta steget och flytta någon annanstans i världen.

Man blir kung på språk

Kan man inte språket redan innan man flyttar då kommer man lära sig det på plats. I expressfart! Man lär sig som bäst och snabbast när man är tvungen att använda språket i stort sett dygnet runt. Och lokalbefolkningen blir oftast väldigt smickrade och engagerade i att hjälpa till och ”undervisa”. En bonus här blir att man automatiskt knyter nya kontakter och kanske till och med skaffar vänner för livet.

Man kan vara anonym när det passar

Fördelen med att vara en ”främling” är att man kan välja att gå in i en bubbla där man kan vara ifred och känna sig anonym ifall man behöver. Den friheten tar jag mig faktiskt själv rätt ofta. Då kan jag till exempel sitta bland folk och prata i telefon på polska utan att jag behöver tänka på vad jag säger för risken att någon förstår mig är nämligen inte alls hög. Det är ganska skönt att kunna vara bland folk men ändå ha ett privat samtal med någon. Att läsa en bok utan att någon kan tjuvkika på vad jag läser om kan också vara ganska skönt ibland. Det är lite som att ha små stunder med semesterkänsla utan att behöva åka någonstans.

Man blir mer självständig och självsäker

När man flyttar till ett annat land kastas man ut på djupt vatten utan någon livboj och gissa vad som händer? Man klarar sig! Det är en enorm egoboost när man tänker tillbaka och inser att man på egen hand har kunnat hantera hela processen och dessutom gjort det så bra! Känslan att man kan klara alla livets motgångar följer en sedan resten av livet.

Man får perspektiv

Efter ett tag utomlands börjar man se sitt eget hemland och sin livsstil med andra ögon. Det är svårt att få ett nytt perspektiv på saker och ting om man inte rör sig från fläcken. Att bli tvungen att utmana sig själv och anpassa sig efter de nya förutsättningarna hjälper till att omvärdera mycket man har varit van vid på hemmaplan. På gott och ont såklart.

Man vidgar sina vyer

Att umgås med folk som lever sina liv på ett annat sätt än vad man är van vid tvingar våra hjärnor till att jobba extra mycket. Man börjar få mer förståelse för andra kulturer, man lär sig väldigt mycket och man börjar se på världen på ett helt annat sätt. Man inser att det finns så mycket man inte vet om och kunskapstörsten blir större och större. Och det är det bästa som finns för det leder i sin tur till att man inte bara utvecklas själv men även hjälper andra att också göra det.

Man har skitkul! 

Den nästan viktigaste punkten på hela listan är nog den här. Hur roligt är inte det att upptäcka världen? Träffa nya människor, smaka på annan mat, se nya ställen och lära sig så mycket under resans gång. Alla nya erfarenheter kommer bidra till att man kommer kunna säga att man har haft ett roligt och intressant liv. Och jag skiter fullständigt i hur klyschigt det låter för det är faktiskt bara sant!

Man gör världen mindre

Har man en gång vågat flytta utomlands blir det mycket lättare att våga det igen. Kanske tillbaka men kanske vidare till ett annat ställe. Efter ett tag blir världen mindre och mer tillgänglig och det kommer inte kännas så skrämmande längre att varken resa eller ta andra svåra beslut i livet. Dessutom så kommer man kunna kalla fler ställen i världen för sitt hem och komma hem är ju så skönt.

Man lever ut sin dröm

Drömmer man om att bo någonstans tycker jag man bara ska ta steget och flytta. Man lever bara en gång och gör man inte det då kommer man ångra det resten av livet. Man kan ju alltid flytta tillbaka om det visar sig att man inte trivs. Men tänk hur underbart det kan bli om man nu får leva ut sin dröm?

 

Spread the love

2 svar på “Därför borde du flytta utomlands

  1. Vilket underbart inlägg. Jag håller fullständigt med dig, i allt du skriver!

    Jag har själv lägenhet utomlands och vill leva här, mitt enda problem är att INGEN i min familj vill samma sak… Så nu står jag i ett vägskäl och vet vad jag måste göra, och hur sårade folk runt omkring mig kommer att bli.

    Som du skriver, vi lever bara en gång, och det vill jag göra fullt ut! Tack för din fina text!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen