Dziady – en östeuropeisk version av Halloween

Halloween idag handlar mycket om godis och maskerad, men traditionen har sitt ursprung i gamla hedniska ritualer. I Polen fanns det förr i tiden en motsvarighet till den keltiska traditionen av att fira Allahelgonsafton. Den hette Dziady, vilket kan översättas till Förfäder eller Förfaderafton.

Historia

Dziady var innan kristendomens intåg en samling av ritualer för att kommunicera med de dödas värld och förfädernas andar som på vissa speciella tider av året tillfälligt återvände till sina hem på jorden. Liknande ritualer var vanliga och ofta praktiserade bland slaviska och baltiska befolkningar och namnet Dziady användes bland annat i Vitryssland, Ryssland och Ukraina.

Ritualer

Mat

För att förfädernas andar skulle trivas under sin vistelse bland de levande såg man till att fira dem med mycket mat och dryck. Man ställde fram bland annat honung, bröd, mjölk, ägg eller kutia (en maträtt av bland annat krossat vete, vallmofrö, malt, honung, torkad frukt och olika nötter). Det gjorde man antingen hemma eller på kyrkogårdar direkt på gravarna. Det var vanligt att medvetet tappa maten och hälla drickan över gravarna, så att de vandrande själarna kunde ta del av det.

Regler

Under den heliga perioden var det dessutom förbjudet att utföra vissa aktiviteter som skulle kunna störa freden eller till och med hota andarna som var på besök på jorden. Det var bland annat förbjudet att vara högljudd vid bordet eller plötsligt resa sig upp (det kunde skrämma dem), rensa bordet efter måltiden (så att de kunde äta av den kvarlämnade maten), slänga diskvattnet genom ett fönster (för att inte skrämma de som befann sig utanför), elda i ugnen (för att inte hindra dem att komma in i huset) eller sy/väva (för att inte råka sy fast någon och hindra den från att återvända till andevärlden).

Eld

Ett vanligt bruk var att tända ljus vid gravarna för att sprida värme och hjälpa de vandrande själarna att nå sina nära och kära. Utan det kunde de nämligen gå vilse i mörkret. Att tända ljus och små brasor hade även en annan funktion – det hindrade demonerna från att rymma från andevärlden.

Kraboszki

Det fanns även en motsvarighet till Halloween-pumpan i form av stora masker gjorda av trä (så kallade kraboszki) som symboliserade den vandrande själen och placerades runt om under Dziady-firandet.

Kraboszki

Nutiden

Vi besöker kyrkogårdar och tänder gravljus även idag. Det symboliserar minnet av de döda och livet som är som ett brinnande ljus. Traditionen att ta med sig mat till gravarna lever faktiskt kvar i vissa delar av Vitryssland, Ukraina och Ryssland, och även i östra Polen.

 

Foto: By Gibich / www.RKP.org.pl – Praca własna, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8387846

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen