ikea katalog

Hur blir man vän med en svensk? – Om det udda svenska folket

Varje nation är lite udda, det vet vi alla. Efter ett antal år i Sverige har jag märkt det ena och det andra som får det svenska folket sticka ut lite i mängden… så att säga. Här kommer en lista på de sakerna som jag personligen tycker är definitivt roligast av alla svenska svenskheter.  

Man ska googla varandra

För folk från andra länder är det oerhört märkligt och obehagligt att man kan se all personlig information om alla på nätet. Inte bara kontaktuppgifter men även vem som bor på samma adress, vad man tjänar, alla uppgifter på ens bil och även kolla brottsregister. Bra om man vill kolla upp någon. Skitläskigt att veta att man kan bli stalkad hursomhelst av vem som helst.

Man ska kolla på melodifestivalen

Gör man inte det, åtminstone på skoj, då är man en outsider. När det är dags för Mello, ska man vara uppdaterad annars riskerar man att bli utfryst på fikaraster.

Man ska kolla på fotboll, alternativt hockey

Är det fotbolls-VM, då säger till och med chefen att man ska åka hem tidigare från jobbet för att inte missa någon match. Annars är det även en hel del hockey, bandy, innebandy och annat som involverar bollar och puckar och klubbor som jag fortfarande inte riktigt har koll på.

Man ska grilla så fort det är sol ute

Är det soligt, då ska man passa på. Svenskar drar ut till uteserveringar och altaner så fort det blir några plusgrader och sol ute. Svenskar älskar att grilla och vissa tar det på största allvar och till och med slutar laga ”vanlig” mat under somrarna och bara kör grillat varje dag.

Man ska ha klimatångest

Miljö är väldigt viktigt för svenskar. Man ska vara en duktig medborgare som följer lagen och källsortera, återvinna, panta och sedan ska man även ha ångest över att man flyger en gång om året på semester. Man köper ekologisk mat och cyklar flera mil till jobbet. Sen ska man också se till att inte äta så mycket kött såklart.

Man ska dricka kaffe

Kaffe till frukost, fika, lunch, mellanmål, på rasten, efter maten, innan maten… Svenskar dricker så mycket kaffe att det till och med ingår i lunchen när man äter ute. Med en obligatoriskt påtår! (Finns till och med tretår fick jag lära mig nyss… Det är påtåren efter en påtår då tydligen… Kan det bli mer svenskt?) Råkar kaffemaskinen vara trasig blir det väldigt dålig stämning.

Man ska äta pannkakor på torsdagar

På måndagar är det pytt i panna. Tisdag, då äter man fläsk och löksås. Onsdagen är reserverad för fisk. Sedan kan man gå lite bananas på torsdagar och både äta ärtsoppa och pannkakor! På fredagar lyxar man till det med en fin köttbit. Aldrig varit med om en mer stenhård tradition som den svenska veckomatsedeln med husmanskost.

Man ska åka till Ullared

Man ska till Ullared för de har allt. Och det är billigt. Och det spelar ingen roll att man bor i Kiruna och det är 1689 km dit. Man åker ändå och gör en grej av det. För att man bara gör det.

Man ska äta godis på lördagar

Försök att säga till en PMS-ig, sötsugen kvinna från Polen att man bara ska äta godis på lördagar för det är dåligt för tänderna så får vi se vad som händer… Tur att det bara gäller för barn.

Man ska prata om väder

Vädret är inget man skojar om i Sverige. Det som för andra nationer är ett snark-ämne och ett tecken på att man inte har något att prata om är för svenskar, som är usla på kallpratet, ofta räddningen i många sociala sammanhang. Det händer som tur är så mycket när det gäller det svenska vädret att man kan till och med fylla ut en hel lunchrast med vädersnack utan att det känns krystat.

Man ska hålla avstånd

Eftersom det är så lite folk i Sverige och alla är så utsprida över en enorm yta har svenskarna utvecklat ett ganska stort ”personal space”. Står man närmre än en meter ifrån någon man pratar med känns det redan obekvämt. Man ska inte ta på varandra på något sätt förutom en handskakning. Kramar, pussar på kinden, klappar på axeln som andra nationer är vana vid ska man definitivt låta bli. Och man ska absolut inte sätta sig bredvid någon på bussen om det fortfarande finns en dubbelplats ledig!

Man ska skriva arga lappar

Svenskar är generellt väldigt konflikträdda så det bästa sättet att visa sina känslor och åsikter är genom att skriva lappar och hänga upp på dörrar, på anslagstavlor, i korridorer, i tvättstugor, på bilrutor, m.m. Den nyare varianten är att bli arg på sociala medier. Då får man ut sina frustrationer men behöver inte ta det personligt. Klockrent!

Man ska ta med sig egen alkohol till festen

Ska du på fest hem till någon? Kul! Då får du se till att ta med egen alkohol. Oavsett om du planerar på att dricka öl, vin eller drinkar får du ta med allt med tillbehör och se till att helst ta med det som blir över hem igen efter festen. Det är ju dyrt för fan.

Man ska ha koll på veckor

Vilken vecka åker jag på semester? Hur ska jag veta det? I mitten på augusti. Vecka 34 säger mig ingenting men det är tydligen viktigt att ha koll på veckorna för det är så svenskar räknar tid.

Man ska räkna med hektogram och deciliter

Svenskar räknar även med mil istället för kilometer, deciliter istället för milliliter och hektogram istället för gram… Var beredd på att behöva räkna om alla gamla mormors recept när du kommer till Sverige.

Man ska vara ordningsam

Man ska stå i kö som alla andra och helst med en kölapp. Man ska ställa tillbaka sin disk på restauranger. Man ska pynta allt man äger med reflexer även sina husdjur. Och man ska samla ihop alla ölburkar i parken efter festen och gå och panta dem.

Man ska köpa sina möbler på IKEA

Jag tror inte det finns en enda svensk som inte har åtminstone en sak hemma från IKEA. Det bästa som händer på hela året det är när IKEA-katalogen kommer i brevlådan så svenskar vet hur de ska inreda sina hem inför nästa säsong.

Man ska aldrig äta upp den sista tårtbiten

Jag har ärligt talat inte någon vettig förklaring för det, förutom att det är uber-svenskt och vad du än gör ta för guds skull aldrig den sista biten!!!

 

Spread the love

7 svar på “Hur blir man vän med en svensk? – Om det udda svenska folket

  1. Haha! Jag har verkligen haft en rolig stund av igenkänning, en ledig stund i soffan, med en kopp kaffe, tittat på vädret. 😂 Sökte efter polskt favoritgodis till en bekant (känner inte varandra tillräckligt väl och länge för att beskrivas som vän, typiskt svenskt?😂) och hittade din blogg. Så trevligt!

  2. En svensk får aldrig bli arg och känslosam för då är man inte längre rationell och objektiv, även i privatlivet ska man bete sig professionellt. Myndighetspersoner när de blir intervjuade på TV talar alltid med lågmäld röst, lite som en förskolefröken eftersom man tror att så talar objektiva experter och svenskar vill framstå som objektiva och att de stödjer sig på fakta och får absolut inte vara emotionella eftersom då sjunker man i svenskarnas ögon.

  3. Som svensk ska man aldrig framhäva sig, istället ska man förminska sig, det gäller speciellt välbärgade svenskar, de tonar ner sin rikedom. Men det finns ändå mekanismer för ”överklassen” att trycka ner vanliga svenssons som skulle få för sig att de är jämlika, dessa är mer subtila. Svenskar har sk falsk ödmjukhet vilket härstammar från Jantelagen, det kan man se när en ny kassa öppnas då vill ingen svensk lämna den stora kön och gå dit först, då ska man ha millimeter rättvisa, de som stod först i kön har rätt att gå över till den nyöppnade kassan men den som är kanske på plats nr 2-3 känner ångest och vill stanna kvar då vågar inte de bakom gå före, så kassörskan måste ropa en gång till till en kö på 10 personer, hehe, först då börjar man röra på sig.

  4. Tänk, jag har också funderat på dessa saker under mina år. Jag har aldrig fattat vitsen med melodifestivalen, slutade titta på det när jag var 13. Är ingen sportmänniska så jag bryr mig inte om varken fotboll eller ishockey. Jag gillar hästar och trav. Började i ridskola när jag var 10 och jobbade med travhästar i tonåren. IKEA och Ullared tycker jag inte om. Har faktiskt varit till Ullared med min fd fru två gånger, men det var ingen trevlig upplevelse, hittade inget som jag var ute efter. Min fd fru var däremot uppspelt och vi köpte en lergryta. Den tog hon med sig när hon lämnade mig. Jag pratar alltid km och inte mil. Har kompisar i Tyskland, är där ofta och de fattar inte vad mil innebär. Där förstår de även inte vad förfest är, varför ska man dricka hemma innan man går ut och festar? Jag äter inte godis men jag är tokig i kaffe. Det köper jag mycket av när jag är i Tyskland. Plus min whisky, den är ju billigare där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen