talar du svenska

Hur slutar man låta som en invandrare och börjar låta svensk?

Hur blir man bra på svenska? Eller vilket språk som helst egentligen? Jag får väldigt ofta frågan från personer jag träffar för första gången hur det kommer sig att man inte kan höra att jag kommer från Polen. De blir förvånade över att jag faktiskt låter ”svenskt” och undrar varför så många som har bott i Sverige i decennier fortfarande bryter på svenska.

Först och främst är det den största komplimangen man kan få som icke-svensk så jag är såklart oerhört smickrad varje gång jag hör det trots att jag själv absolut inte tycker att min svenska är så bra. Jag lär mig faktiskt fortfarande något nytt nästan varje dag. Men för att komma hit tog det mig väldigt många år, för så var det verkligen inte från dag ett när jag landade i Sverige.

Egentligen handlar det om att först lära sig behärska själva språket, grammatiken, vokabulären, skrivregler, osv. Sedan kommer överkursen där många ger upp eller helt enkelt inte har det på sin priolista – att låta som en så kallad native speaker. Med andra ord att man ska låta som en infödd så att det inte märks att man kommer från ett annat land.

Hur lär man sig svenska?

Att lära sig ett nytt språk är kul, utvecklande, svårt, frustrerande och tar generellt väldigt lång tid. För mig startade hela resan som för de flesta som kommer till Sverige – med kursen Svenska för Invandrare (SFI). Det är en riktigt bra start eftersom man kan lära sig både grunder i språket och även få mycket nyttig information om det svenska samhället. Men det är bara steg ett. Man kan egentligen fortfarande ingenting om man bara har läst SFI.

Nästa steg för mig var Svenska som Andraspråk (SAS) som är som den svenskan alla svenskar lär sig i gymnasiet… fast på lättsvenska kan man säga. Man läser böcker, skriver uppsatser och diskuterar en hel del. Sedan skriver man det nationella provet och kan fortsätta med en högre utbildning, vilket jag också gjorde.

Vid den tidpunkten kunde jag rent teoretisk så pass bra svenska att jag fick läsa en högre utbildning på en svensk högskola. Men i praktiken kunde jag fortfarande inte formulera mig i tal på någon vettig nivå.

Svenskar är väldigt duktiga på engelska och det kan jag tycka är väldigt störande för någon som vill lära sig det svenska språket. Varje gång jag började prata med svenskar och de hörde att jag bröt och hade lite problem med att formulera mig gick de automatiskt över till engelska. Det gjorde att jag både inte kunde ”kämpa vidare” och lära mig utan även att jag på grund av det fick en väldig dålig självkänsla. Lät jag verkligen så fruktansvärt att man inte kunde fortsätta prata med mig utan att byta till engelska? Det fick mig att lova mig själv att jag någon dag skulle låta så svensk att ingen jävel ens skulle kunna misstänka att jag inte var född i Sverige!

Det som hjälpte mig att bli bättre på svenska var att börja på mitt första jobb där jag var tvungen att oavbrutet använda språket både i skrift och i tal åtta timmar om dagen. Vi jobbade då i ett kontorslandskap med många kreativa arbetsuppgifter och man kunde snacka rätt mycket om alla möjliga ämnen. Vi hade även radion på så jag lyssnade på svenska konstant under en hel arbetsdag.

På fritiden gällde det att ha svensk TV på hemma, prenumerera på tidskrifter och läsa böcker som jag ändå ville läsa men utmanade mig att läsa dem på svenska. Tips från coachen: strunta i barnprogram. Man kan spontant tycka att de ska vara lätta att börja med för de är ju gjorda för barn, men det är faktiskt skitsvårt att hänga med när alla pratar fort och med förvrängda röster. Nyhetsprogram är också rätt svåra att hänga med i början men bra att kolla på för de tar upp ämnen och ord som är viktiga att kunna. Satsa helst på vanliga program där vuxna pratar mycket vardagsspråk. De liknar mest vanliga vardagskonversationer och det är just dem man vill bli duktig på.

Att skaffa svenska vänner är dock det bästa möjliga scenariot. I början hade jag svårt att hänga med i diskussioner speciellt när många pratade samtidigt och använde slangord. Men det blev bättre och bättre och jag kunde redan efter ett år märka att min svenska utvecklades från att vara hyfsat bra till att man knappt hörde min brytning.

Hur lär man sig låta svensk?

Nu när jag behärskade språket så pass mycket att jag kände mig bekväm i det var det dags att jobba på att få bort brytningen så mycket som möjligt. Varför ville jag göra det egentligen? Räckte det inte att jag redan kände mig bra på svenska och kunde prata flytande? Nej, det räckte inte för mig. Som jag redan nämnde tidigare, det var (och fortfarande är) kopplat till något skamfullt att ha en brytning.

I min erfarenhet skapade min brytning en osynlig mur mellan mig som invandrare och det svenska folket. Jag ville ju vara en av dem och så fort jag öppnade munnen hamnade jag automatiskt i ett fack. Jag ville ut därifrån. Jag ville kunna känna mig hemma i Sverige och inte som en besökare hela tiden.

Det jag tycker avgör om man bara pratar ett språk eller äger ett språk är följande saker:

  1. Att låta ”som en infödd”, alltså att använda rätt betoning, korta/långa vokaler, rätt böjning, m.m.
  2. Att kunna skämta, använda ironi och sarkasm.
  3. Att använda sig av idiom och ordspråk.
  4. Att känna till popkulturella referenser och repliker.

Det går inte att lära sig det över en natt. Det krävs lång tid och mycket umgänge med svenskar för att hamna där. Något jag gör väldigt ofta för att träna är att prata med mig själv. Låter kanske konstigt men det hjälper faktiskt och kan till och med vara lite terapeutiskt. Det är bara att välja ett ämne och föra en låtsasdiskussion högt i bilen på vägen till jobbet, i duschen eller var som helst egentligen. Det är även bra om man kan spela in sig själv för att höra hur det låter när man pratar. Då kan man jobba på sitt uttal och intonationen.

Det är fortfarande minst fem gånger om dagen jag hamnar i någon slags kulturkrock, har svårt att uttrycka mig eller inte förstår någonting på svenska. Ibland är det kul, ibland jobbigt men jag kommer förmodligen lära mig svenska resten av mitt liv. Det är ett pågående projekt men det är det som gör att det aldrig blir tråkigt!

 

Spread the love

3 svar på “Hur slutar man låta som en invandrare och börjar låta svensk?

  1. Väldigt intressant läsning…Såg en artikel i en tidning om dig idag och gick in och tittade på din site. Väldigt trevlig läsning en eftermiddag och roligt ifrån ett annorlunda perspektiv. Ha det gott..:)

  2. Kul att du delar med dig av dina erfarenheter och tips för den som vill utveckla sin svenska som andra språk. Tack.

  3. Jag har släktingar i USA och Canada. Varje gång jag har varit dit har folk sagt ”Du har den skandinaviska dialaketen!” Jag vet att jag inte låter äkta när jag pratar engelska. Men jag bryr mig inte. Min farbror som har bott i Edmonton, Alberata, CDN sen 1970 låter fortfarande svensk när han pratar engelska. Fast mina kusiner låter äkta, de är ju födda där. Det skumma är att när jag pratar franska så hör jag inget sånt. Ingen har kommenterat det. När jag är i Tyskland och pratar tyska får jag alltid frågan, ”Kommen Sie auf Österrich?” En kollega på jobbet har varit gift med en man från Österrike. Hon tycker att jag låter som en person ur Sällskapsresan när jag pratar tyska. Hur som, jag gillar språk och bara jag kan göra mig förstådd så är det OK.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen