Vi måste köpa jordnötsbögar!

Jordnötsbögar och andra språkfenomen

Vi måste köpa jordnötsbögar!, skrek jag glatt i mataffären och bjöd nästan en stackars äldre dam på en hjärtinfarkt. Det där med att använda svenska vokaler på rätt sätt är ju lite av en konst.

På polska uttalar vi inte vokaler på samma sätt som på svenska och dessutom har vi inte heller å, ä eller ö i vårt alfabet. Vi använder oss inte heller av långa eller korta vokaler och det är många polacker som till och med efter många år i Sverige fortfarande inte kan höra skillnaden mellan dem. Det kan leda till många missförstånd men framför allt roliga och ibland även pinsamma situationer.

Att uttala varje vokal för sig på rätt sätt hoppas jag att jag numera behärskar men när de kommer för nära inpå varandra då hänger min mun uppenbarligen inte med varje gång. Det blir ett glapp mellan hjärnan och tungan på något sätt. Som i fallet med jordnötsbögarna. När de jobbiga vokalerna hamnar för nära i ett och samma ord behöver min hjärna pausa och tänka till hur man ska forma munnen för att säga det rätt. Men ibland går det helt enkelt för fort.

Oftast blir det bara roligt. Som när min mamma säger att hon ska hämta sina glassögon. Eller när jag blev så himla ful efter en utekväll! Men när man råkar säga att en korrumperad polis har blivit muttad med pengar eller att man gillar att prutta på loppisar då kan det bli rätt så pinsamt istället… Då får man faktiskt skämmas en del och sedan trösta sig med en påse jordnötsbögar.

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen