dalahäst mönster svartvitt

Men gud, du låter ju svensk!

Tack, detsamma! Eller vad svarar man på det egentligen? Att inte bryta på polska har inte alltid varit ett självklart mål. Visst, den lilla perfektionisten som sitter i mig och hör av sig lagom ofta har ju alltid gått igång på bara tanken av att kunna behärska ett språk så pass bra att till och med native speakers blir imponerade. Men det kom faktiskt senare. Mycket senare.

Första målet var ju att inte behöva svara på allt med ett generat ”Sorry, I don’t speak Swedish…”. Nästa steg var att förstå vad folk sade till mig och sedan ville jag ju kunna svara också. Helst utan att behöva fundera varje gång på synonymer till just det ordet jag ville använda men i stunden inte kunde komma på vad det hette på svenska. Men ju mer jag kunde säga på svenska, desto mer började jag inse hur lite det egentligen var och hur jag förvrängde det vackra vikingaspråket med min fula brytning. Då var det dags för nästa steg i utvecklingen. Skam.

I början var det ju ganska kul att lära sig ett nytt språk och man läste ju svenska tillsammans med många andra från hela världen. Det var en bra stämning på kursen och alla vi satt i samma båt som var på väg ut i den ”riktiga världen” det vill säga det svenska samhället. Man kände sig ändå rätt trygg i båten. Det var ingen som skrattade åt en när man uttalade saker fel eller tyckte det var konstigt när man aldrig hörde någon skillnad mellan långa och korta vokaler. Vi var som en familj. Med ett gemensamt mål – att lämna båten.

Sedan blev det äntligen dags att ge sig ut i det svenska samhället. Jag insåg rätt fort att mitt MVG på Svenska För Invandrare inte riktigt var som den gyllene biljetten till Willy Wonka’s Chokladfabrik. Jag kunde ju knappt överleva på det lilla jag kunde säga på svenska vid den tidpunkten. Men det var ju inte bara det som blev en ögonöppnare. Det handlade ju inte bara om språket. Det handlade om att förstå människor. Alltså hur de tänker, hur de fungerar, varför de gör som de gör, varför de är som de är, varför de säger vissa saker och varför de håller tyst om andra. Det handlade om att ha lyxen att kunna smälta in och bli en av gruppen, en i mängden, tillhöra, bli osynlig, inte behöva sticka ut varje dag, känna sig hemma helt enkelt.

Och det var då jag började känna skam över hur jag lät. Jag skulle ju ändå vara ”den polska tjejen” resten av mitt liv om jag skulle bo kvar. Men jag ville ju kunna ha möjligheten att välja vem som skulle veta om min bakgrund. Inte att allt skulle avslöjas så fort man öppnade munnen. Jag kände mig så utsatt och sårbar på något sätt. Att bli bättre på svenska blev helt plötsligt en inre kamp om att få tillbaka min integritet.

Idag får jag ofta kommentarer om att det inte hörs att jag kommer från utlandet. Att jag till och med har fått lite dialekt. Det är den största komplimangen jag kan tänka mig få av så kallade native speakers när det gäller språk. Det som aldrig syns utåt är dock hur min hjärna fungerar medan jag pratar svenska. Det som hörs är ju bara de färdiga meningarna som kommer ut ur min mun till slut. Att jag kanske ville säga saker på ett helt annat sätt men inte viste hur stannar ju innanför skallen. Likaså alla diskussioner som jag inte hade rätt ordförråd för att vara med på, alla de gångerna jag hade ett klockrent svar på tal fast tyvärr bara på polska så jag ändå var tvungen att hålla käften, alla missade skämt som inte gick att formulera på svenska vid rätt tillfälle och alla andra normala, vardagliga situationer som fick mig att kompromissa min personlighet på grund av mina brister i det svenska språket.

Men man lär sig. Varje dag faktiskt. Det kommer nya roliga och användbara svenska ord och uttryck hela tiden och fastnar i hjärnan. Och dessutom så är det ju ingen som vet om vad som händer i mitt lilla huvud! Vilket är bra. För då kan jag ju fortsätta göra det svårare för folk att särskilja svenskar från icke-svenskar och gå och fnissa åt dem när de håller på att få huvudvärk av det.

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen