illustration Sweden number 1 fan

När man kör svengelska fast på polska blir det då… svolska?

När jag var liten och såg någon på TV som hade emigrerat från Polen och bott utomlands majoriteten av sitt liv, då tyckte jag att det var väldigt konstigt att personen i fråga inte kunde prata ordentlig polska längre. De skulle förvränga orden, använda konstiga halvengelska uttryck och prata med någon brytning helt plötsligt. Jag kunde nästan bli arg på dem. ”Prata ordentligt nu och sluta larva er!” – skrek jag ofta rakt in i tv-apparaten och viftade hotfullt med fjärrkontrollen. Hur jävla svårt ska det vara? Man glömmer väl inte sitt modersmål bara för att man har bott utomlands några år… 

Jodå. Man glömmer tydligen jättemycket och det får jag numera uppleva varje dag. Snacka om livets ironi. Och hjärnan är uppenbarligen väldigt ordningsam och rensar i arkivet ganska ofta. Allt som inte har används på ett par år tar vi bort helt enkelt, eller stoppar undan i något svåråtkomligt fack så när man väl behöver det då jäklar vad man ska tänka för att få fram det!

Efter så många år av att bara använda svenska varje dag hela tiden har min stackars hjärna börjat förtränga det polska språket mer och mer. Jag märkte det först när jag började stava helt galet eftersom jag aldrig behöver skriva något på polska som är längre än ett SMS. Sedan började jag (lite av ren lathet måste jag ändå erkänna) blanda in mer och mer svenska ord när jag pratade med svensktalande polacker. De förstår ju ändå vad jag säger…

Men när mina inköpslistor och anteckningar började bli tvåspråkiga då slog det mig– jag har blivit till en av dem! En av de konstiga ”emigranter” som hade mage att offentligt slakta vårt vackra gamla polska språk! Fy på mig!

Till mitt egna försvar kan jag bara säga att det absolut inte var meningen och jag kämpar varje dag för att rädda det som återstår av min polska hjärna. Jag försöker motstå den ”svolska” trenden trots att den är så lockande med sin enkelhet och användbarhet. Jag måste helt enkelt vara stark och göra mitt absolut bästa för att undvika bli 100% FÖRSVENSKAD!

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen