swieconka

Har du också sett folk med små fina korgar på stan idag? Det är nämligen dags för polsk Święconka!

Om du märker att det springer runt folk med små prydliga korgar på stan – var inte rädd. Det är ingen konstig invasion av finklädda svampplockare. Det är bara polacker som springer till kyrkan på påskafton för att välsigna maten.

Påskkorgar som kallas för Święconka på polska är en katolsk tradition som även finns i flera europeiska länder. Bredvid de traditionella maträtterna, ställs en liten symbolisk korg med olika matvaror som har en särskild betydelse för kristna.

Man börjar påskdagen med att hela familjen samlas vid frukostbordet och delar på maten från Święconka som man dagen innan, alltså på påskafton, har tagit med till kyrkan och fått välsignat av prästen.

Förr i tiden tog man med sig all mat man skulle äta under påskfirandet till kyrkan för att välsigna den. Idag brukar man bara ta med sig symboliska små korgar med en liten mängd av allt som enligt tradition ska vara med på påskbordet.

Vad innehåller en Święconka och varför?
  • Bröd – den viktigaste symbolen för kristna, då den representerar Kristi kropp. Det garanterar välstånd och välbefinnande.
  • Salt och peppar – de ger smak till maten, konserverar den och salt är dessutom en viktig mineral för vår hälsa. För kristna symboliserar det livets och sanningens kärna. Därmed talar vi om ”jordens salt” – så kallade Jesus sina lärjungar, de utvalda.
  • Ägg – ger fruktbarhet. Det symboliserar livet och även om ägget lades till Święconka sist är det det som blev mest förknippat med påsken.
  • Pepparrot – pepparrot symboliserar styrka och vitalitet. Den förknippas starkt med god hälsa och framhäver smaken av alla påskrätter
  • Ost – symboliserar vänskap och samspel mellan människan och naturen. Att välsigna osten ska garantera en frisk och välmående boskap.
  • Kött – vanligtvis skinka eller korv. Symboliserar hälsa, fruktbarhet och överflöd.
  • Bakverk – symboliserar skicklighet och perfektion. Det handlar inte om att ta med köpta bakverk och godis. Enligt traditionen måste det vara en hembakad kaka.

 

Bild hämtat från https://www.godealla.pl/blog/wielkanocny-koszyczek-porownanie-cen-produktow-do-swieconki/

Spread the love

Ett svar på “Har du också sett folk med små fina korgar på stan idag? Det är nämligen dags för polsk Święconka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen