sverige karta

Det här gillar svenskar att missbruka

Som alla andra nationaliteter har svenskar sina favoritgrejer som de älskar så mycket att det lätt kan kännas som missbruk för någon som kommer utifrån. Låt oss sammanfatta en del saker som man som immigrant i Sverige springer på några gånger om dagen.

Kaffe

Utan kaffe blir det riktigt dålig stämning. Svenskarnas värsta mardröm måste vara en trasig kaffemaskin på kontoret. Eller en lunchrestaurang som inte har kaffe som ingår efter maten. Att man kan få i sig så mycket kaffe på en dag är faktiskt ganska imponerande.

Snus

Här behövs det nästan ingen kommentar. Svenskar älskar sitt snus. De tar med sig det utomlands och försöker introducera det för andra nationer. Det snusas passionerat oavsett kön, ålder eller status. Snus förenar alla generationer. Man ser gamla snuspåsar på gatorna, på tallrikar bland matrester och i kaffekoppar där de kan suga åt sig den sista klunken och gotta till sig ordentligt. De ligger bredvid papperskorgar, på papperskorgar och fem meter ifrån dem. Snuspåsar flyter ofta runt i toalettstolar och ligger kvarglömda på handfaten. Vartenda litet hål som hittas på offentliga platser ska täppas till med de små, ljuvligt doftande påsarna och framförallt så hittar man dem i sängar efter nöjesrika utekvällar. Ja, svenskar älskar sitt snus.

Mjölk

Att vuxna människor häller i sig sådana enorma mängder mjölk är nog ganska unikt för Skandinavien. Nu är det inte längre något konstigt för mig att se folk dricka mjölk till lunchen men det var minns sagt en chock när jag som nyinflyttad ung tjej började jobba på en restaurang och det beställdes så mycket mjölk till maten.

Knäckebröd

Oavsett om till frukost, lunch, middag, soppa, gryta, sallad… en uppsjö av olika sorter och smaker tittar fram från hyllorna i mataffärer, i restauranger och även i designbutiker. Sverige badar i knäckebröd. Mer på ämnet hittar man här: Svenskt bröd – det stora brödprojektet hemma hos polackerna.

Räkor

Räkmackor, röror, sallader, såser, smörgåstårtor, till pasta, potatis, bröd, ris… Det finns räkor överallt! Svenskar andas räkor och skaldjur generellt. Råkar man då säga att man inte tycker om det då kan man räkna med en del dömande blickar. Tips – tycker du som jag att räckor är vidriga små havsinsekter säg att du är allergisk istället.

Ketchup

Ketchup är gott. På en korv eller till pommes frites. Men varför ska man förstöra maträtter, som redan är kryddade och har den perfekta konsistensen, med en rejäl klick ketchup? Det är något jag aldrig kommer kunna förstå mig på. Speciellt vid de tillfällen där man är bjuden på mat eller äter på en fin restaurang och väljer att ”krydda” maten med ketchup.

Bearnaisesås

Bea till grillat, som dip, på pizza… bara fantasin sätter gränser! Innan jag flyttade till Sverige visste jag knappt om att en sådan sås fanns men svenskarna var väldigt snabba med att introducera den för mig. Varför det just är bearnaisesås och inte t. ex. hollandaisesås som blivit favoriten har jag dock ingen aning om.

Träning

Det är bra att träna, det håller väl alla med om. Men jag ser folk som är ute och springer när det är -153 grader ute och snöstorm. Varken influensa eller kräksjuka kan stoppa dem från att få in rätt antal träningspass per vecka! Det springer till och med folk i mitt garage bara runt alla bilar som galningar… Och de som erkänner att de inte tränar överhuvudtaget blir nästan mobbade av alla andra träningsfreaks. Kan man inte bara ta det till en rimlig nivå istället?

Ordet duktig

Det tar oss till det mest missbrukade ordet i det svenska språket. Alla ska vara så himla duktiga hela tiden och det känns ibland som att duktighetsepidemin har tagit över det svenska samhället. Mer om hur duktiga svenskar är kan man läsa under Så jävla duktig!

 

 

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen