Smörgåsbord

Smörgåsbord – eller ”svenskt bord” som vi säger i Polen

En av de mest svenska saker av alla svenska saker måste vara smörgåsbordet. Det kallas till och med smorgasbord på engelska och på polska säger vi svenskt bord när det är dags för buffé.

Svenskarna är verkligen experter på bufféer. Från hotellfrukostar till julbord – smörgåsbordet är en hit och går att applicera på alla slags mottagningar som involverar mat.

För ett otränat öga kan det se ut som kaotiskt ihopslängda maträtter men det finns en konst bakom en bra sammanställd buffé och det har svenskarna full koll på.

Visste ni inte att sill går att servera på hundra olika sätt då har ni aldrig varit på ett riktigt smörgåsbord. Kallskuret börjar man med såklart och arbetar sig fram genom skaldjur, röror, patéer och andra förrätter. Man tar tag i några bitar knäckebröd på vägen till nästa station – varmrätter.

Amatörer tar ju alldeles för mycket på tallriken redan i början och tänker inte på att ett smörgåsbord är en upplevelse och inte bara en måltid. Man ska helst smaka på lite av allt, skölja ner med snaps och öl och varje omgång av påfyllning är ett tillfälle till mingel. Obligatorisk kaffe efter maten och har man tur så finns det en till station med sju sorters kakor till efterrätt.

Namnet svenskt bord på polska är faktiskt kopplat till en (oklart om sanningsenlig) historia från 1656. Den svenska kungen Carl X Gustav misslyckades då med att besegra den polska fästingen i Zamość. Som sista försök tänkte han lura ut den polska magnaten Jan Sobiepan Zamoyski på en avskedsmåltid.

Zamoyski accepterade inbjudan och bjöd kungen på en festmåltid – utanför murarna men han själv tänkte aldrig komma ut. Man dukade ett långt bord med en mängd festliga maträtter men ställde inte fram några stolar. Svenskarna var ju inte välkomna så de skulle äta sig mätta och helst dra därifrån så fort som möjligt. Efter den händelsen började man kalla alla stående mottagningar för szwedzki stół – svenskt bord.

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen