Spårvagnar i Göteborg

Spårvagnen som visade sig vara… en spårvagn

Ibland kan jag undra hur svenskar tror att Polen ser ut idag. Min mamma berättade för mig att hennes kusin som växte upp i USA på 60-/70-talet trodde som litet barn att allt i Polen var svartvitt bara för att det var de endabilderna hon hade sett från Polen på den tiden. Det känns som att en del svenskar har samma uppfattning om Polen idag men jag vägrar tro att det är på grund av att de fortfarande har en svartvit tjock-TV hemma.

En situation som jag har lagt på minnet, där jag i efterhand var tvungen att klia mig i huvudet och undra om folk kanske förväxlar Polen med medeltida Sibirien, var när jag läste SFI (Svenska för invandrare) bara några veckor efter vi hade flyttat till Sverige.

Vi skulle åka på utflykt till den vackra staden Göteborg som vi hade läst så mycket om i våra kursböcker. Innan den stora dagen fick jag dock ett, vad jag då tyckte konstigt, tips: Du måste testa att åka spårvagn!

Jag erkänner att min svenska på den tiden inte var den bästa men jag visste vad en spårvagn var för något i alla fall! Jag hade ju åkt spårvagn hela min uppväxt i Polen. Spårvagn, buss, tåg, tunnelbana, trådbuss, häst och vagn, you name it – we have it! Till och med olika former av cykeltaxi går att hitta på många ställen.

Så när jag hörde att jag skulle testa åka spårvagn förväntade jag mig såklart något oerhört spännande och att själva ”spårvagnen” bara var ett kodnamn för någon slags turistattraktion. Förväntningarna var minst sagt skyhöga och med dem har jag till och med smittat mina stackars klasskamrater redan på bussen ner till Göteborg.

Man kan ju ana hur den historien slutar. Med världens största besvikelse. Ett dubbelt sådant till och med! För inte nog med att den mystiska ”spårvagnen” inte alls var ett magiskt rymdskepp som jag hade målat upp i min fantasi… så fick vi inte ens åka med den till slut.

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen