pizza

Pescatore, Vesuvio, La bousola, Pompei… Svenskar äter pizza.

Sverige måste vara det pizzeria-tätaste landet i hela världen. Det kan lätt finnas fem olika pizzerior på en och samma gata och alla har kunder och mår bra. Det är ganska fascinerande och efter många år i Sverige har jag kommit på en del saker som är typiskt svenska i pizzavärlden.

Utkörning

Det första som slog mig när jag flyttade till Sverige var att det inte gick att beställa hem en vanlig pizza. En självklarhet för mitt 18-åriga jag att man ringer till en pizzeria en fredagskväll och beställer en pizza som kommer till dörren inom en halvtimme-timme. Helt plötsligt var det som att resa tillbaka i tiden. Hur ska jag klara mig nu?! Och då slog mig en annan sak. Det är därför det finns en pizzeria i varje gatuhörn – man ska ha nära till maten. Ändå omständligt att man ska behöva ta på sig kläder och gå ut bland folk… Det är ju det man helst vill slippa!

Kartong

Har pizzakartongtillverkaren monopol i Sverige? Varför ska alla pizzerior ha samma pizzakartong? Oavsett storlek dessutom? Nej, jag vill inte att ni ska vika ihop min pizza så att den får plats i kartongen! Gör pizzan mindre då! Eller köp en annan kartongstorlek! Vad är problemet? Och ännu viktigare – varför är det ingen som protesterar?

Meny

Det känns som att alla pizzerior har haft ett möte om hur menyn ska se ut. ”Vi hittar på egna namn och tar fram cirka hundra olika pizzor som skiljer sig med en ingrediens. Sedan skickar vi ut samma meny till alla pizzerior i hela landet. Och vi passar även på att skicka pizzakartonger till alla!” Men även om det finns över hundra olika pizzor på menyn slutar det alltid med att man inte hittar exakt det man vill ha och skräddarsyr en egen variant.

Pizzasallad 

Vad är det? Varför ska jag äta sallad om jag ska äta en pizza snart? Och det är ju inte ens en sallad… det är kål med vinäger på. Är det någon gammal svensk tradition? Turkisk kanske? Dansk…? Säkert inte italiensk vad jag vet. Aldrig sett något liknande i Italien nämligen. Aldrig sett något liknande någon annanstans faktiskt… Det är så många obesvarade frågor.

 

”Pescatore, Vesuvio, La Bussola, Pompei

Oooohhhh, vad ni frestar mig”

 

 

Spread the love

Ett svar på “Pescatore, Vesuvio, La bousola, Pompei… Svenskar äter pizza.

  1. Va, nästan alla pizzerior har ju utkörning? 😮 jag har nog aldrig varit med om en pizzeria i Sverige som inte har det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen