Bröd

Svenskt bröd – det stora brödprojektet hemma hos polackerna

Den första kulturkrocken jag och min familj fick uppleva när vi kom till Sverige var när vi skulle köpa något så basic som vanligt bröd. Eller snarare det vi kallade för ”vanligt” bröd. Alltså en enkel surdegslimpa som i Polen alltid har varit den vanligaste och billigaste brödsorten sen jag kunde minnas.

De första 2–3 veckorna kom min mamma hem med nya ”exotiska” brödlimpor varje dag och vi hamnade i ett ofrivilligt projekt att provsmaka oss genom hela svenska brödutbudet för att hitta något dugligt.

Det vi upptäckte då var inte bara att svenskt bröd var orimligt dyrt men även att det var orimligt sött. Och till vår förtvivlan fanns det nästan ingenting bakat på surdeg! Året var då 2005 får jag tillägga. Så med andra ord fick vi vänta i ca. 10 år på att surdegstrenden skulle komma till Sverige.

Vårt stora brödprojekt resulterade i att vi lärde oss två saker:

  1. Det finns inte någon vanlig, enkel och billig surdegslimpa att få tag på i hela Sverige om man inte bakar den själv.
  2. Det finns en mängd andra spännande sorters bröd men man får ställa in sig på att det blir sött, sötare och sötast.

Tekakor och fikabröd  

En sak jag stör mig på… Tekakor heter ”kakor” men man gör vanliga mackor av dem medan fikabröd inte är något vanligt bröd utan egentligen kakor man äter när man dricker kaffe/te och fikar. Ärligt talat Sverige… What the hell?

Lingongrova och gänget

Svenskar gillar tydligen inte bara socker i sitt bröd, utan även bär och grönsaker. Under brödprojektet smakade vi på en hel del limpor med diverse bär och grönsaker i såsom, till exempel den klassiska Lingongrova eller rotfruktsbröd.

Knäckebröd

Svenskar trycker tydligen i sig fem och ett halvt kilo knäckebröd per hushåll varje år enligt Göteborgs-Posten. Det kan jag lätt tro på!

Innan vi flyttade till Sverige hade jag såklart smakat på det knäckebröd som fanns att köpa i Polen på den tiden. Det fanns då kanske 3–4 olika sorter att välja på och det var bara Wasa och ett till märke om jag minns rätt. Det ansågs vara bantningsmat och det smakade i stort sett ingenting. Sedan var det rätt dyrt dessutom jämfört med våra riktiga brödlimpor för typ 3kr styck.

En annan sak jag har lärt mig – att ha smör på ”fel” sida av brödskivan är farligare i Sverige än att köra bil på fel sida av vägen…

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp