Bo utomlands del 1

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan – utmaningar med att bo utomlands [Del 1]

Många drömmer om att bo utomlands men det är få som i slutändan vågar. Att flytta till ett annat land är definitivt inte för alla. Och det är inte så konstigt. För det är väldigt tufft att som vuxen människa helt plötsligt byta sin omgivning såpass drastiskt.

Att släppa taget

När man väl har bestämt sig för att börja ett nytt liv någon annanstans då tycker jag att man får köra all in eller inte alls. Att hela tiden tänka på vad man har lämnat bakom sig kommer bara göra saken ännu jobbigare.

Det är lite som att göra slut med sin partner – man har bestämt sig för att gå vidare av någon anledning. Och på samma sätt så blir man ledsen för man älskar ju sitt hemland och dras tillbaka hela tiden. Om man ska lyckas på en ny plats så måste man dock kunna stänga den dörren bakom sig.

Det är väldigt svårt att ställa in sig på att – nu ser mitt liv ut på det här sättet och det är upp till mig att göra det bästa av det. I början när man precis har flyttat känns det oftast som semester eller ett äventyr för då är allt nytt och spännande. När de första intrycken har lugnat ner sig börjar man inse vilken enorm omställning det kommer bli och alla problem det kommer innebära. Det är då det krävs extra mycket tålamod och viljekraft för att överleva den perioden.

Man blir inte bara en invandrare utan också en utvandrare

Man måste lämna någonting bakom sig för att börja på något nytt. Det vanligaste som händer när man flyttar utomlands är att kompisgänget i hemlandet blir mindre och mindre. Det är omöjligt att hålla kontakt med alla på samma sätt och då blir det automatiskt så att bara ett fåtal personer av ens ”vänner” blir kvar efter ett tag.

Samma sak gäller familjen. Har man en stor släkt då får man tänka på att det blir svårare att hålla samma nivå på relationer med alla. Det är dessutom lättare att bli osams, många blir avundsjuka på varandra för att man kanske har ringt en men inte den andra, och så vidare. Man missar även många tillfällen till att umgås och då är det lätt att hamna utanför.

En sak många upplever, som har bott utomlands länge och ”lyckats” med det, är att man helt plötsligt behöver handskas med mycket hat och avundsjuka. Folk tror att man har flyttat och bara haft tur och lever värsta lyxlivet. De ser inte vilken resa man har behövt göra och vad man har behövt offra och gå genom för att skaffa ett oftast ganska ”normalt” liv i ett nytt land.

Ju längre man har bott utomlands, desto mindre insatt blir man i vad som händer i hemlandet. Det är omöjligt att ha100 % koll på två länder samtidigt och då blir det automatiskt så att hemlandet prioriteras ner. Resultatet blir då att det känns mindre och mindre ”hemma” och man till slut hamnar i något slags limbo mellan två nationaliteter. Inte sällan kan man vid det tillfället få någon form av mindre identitetskris.

Ensamheten kommer på köpet 

Jag måste nästan säga att det här är nog den jobbigaste punkten av alla här på listan för den försvinner aldrig. Förr eller senare kommer man känna sig ensam. Punkt. Det går inte att undvika eller göra någonting åt. Det tillhör helt enkelt livet som utvandrare så man får ställa in sig på att det kommer komma ensamma stunder.

I början innan man har lärt sig språket och skaffat nya vänner är det JÄVLIGT ensamt. Det spelar ingen roll hur mycket man umgås med nya människor. Så länge man inte kan språket såpass bra att man kan kommunicera på en djupare nivå då kommer man inte kunna skapa meningsfulla relationer. För mig personligen tog det ca fem år innan jag kände att min svenska började bli tillräckligt bra för att verkligen kunna bonda med folk på ett annat sätt.

Och även när man till slut har bott utomlands så länge att man både kan språket flytande och känner att man är hemma i det nya landet kommer man ändå vara ensam bland de infödda. Man kommer vara ensam om sin bakgrund och erfarenheter, man kommer ha olika barndomsminnen och man kommer känna av större och mindre kulturkrock i stort sett hela tiden.

Det krävs att man är öppensinnad

Ska man åka till ett nytt ställe för att bosätta sig går det inte utan att vara öppen för nya intryck. Man får räkna med att nästan allt man kommer i kontakt med blir en ny erfarenhet. Det kan i sig vara ganska skrämmande och påfrestande.

Om man då inte ser det roliga i att upptäcka nya saker varje dag och få ett nytt perspektiv på livet (vilket händer oavsett om man vill eller ej) då kommer man nog inte tycka om det i längden. Man blir till en annan människa efter att ha bott utomlands en period och det måste man vara inställd på redan från början.

Det krävs en hel del mod att både ta själva steget att flytta men även att varje dag möta alla utmaningar. Och varje dag är en utmaning, särskilt innan man börjar känna sig hemma i det nya landet.

 

Läs del 2 av Gräset är inte alltid grönare på andra sidan – utmaningar med att bo utomlands.

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp