Bo utomlands del 2

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan – utmaningar med att bo utomlands [Del 2]

Listan med utmaningar var såpass lång att jag var tvungen att dela upp den i två inlägg för att gå genom alla. Nedan kommer alltså en fortsättning på den första delen som finns att läsa här.

Kompromissa är A och O

För att kunna integreras och känna sig hemma i det landet man har flyttat till är det viktigt att man är beredd på att kompromissa. Och det gäller ALLT. Man får helt enkelt anpassa sig efter vilken mat man äter, vilka traditioner som gäller, vilken mentalitet man möter, även vilka ord man använder och det är framför allt på grund av språkbegränsningar.

Det är nya rutiner som gäller. Helt och hållet. Man får glömma allt man var van vid hemma och börja om på nytt eftersom de flesta saker man gör i vardagen kommer kräva en omställning. Allt från att åka buss till att skaffa jobb fungerar inte på exakt samma sätt som hemma så det krävs att man anpassar sig till den nya verkligheten.

Gilla läget

Det finns saker man bara måste acceptera som emigrant. Och det är inte lätt. Jag kan tänka mig att det är här många kommer tycka blir för jobbigt och inte värt besväret.

När man flyttar utomlands kommer man alltid vara en ”främling”. Det kanske låter hårt men det bara är så. Det spelar ingen roll hur mycket man anpassar sig, en del av själen kommer alltid höra hemma. På gott och ont.

Man får även vara beredd på att jobba dubbelt så hårt som alla andra för hälften så mycket cred. Det kommer tyvärr alltid finnas de som diskriminerar en och inte gillar det faktum att man bor i deras land. Lösningen är att skaffa ett hårt skal och låta allt det negativa rinna av.

Sen får man också vänja sig vid ett antal återkommande frågor som man får svara på varje gång man träffar en ny person. Det är inte nödvändigtvis något negativt men det är ändå värt att nämna eftersom det kommer bli en del av ens vardag.

Kärlek och relationer

Det här är egentligen ett tema för ett separat inlägg men det är ändå värt att nämna. Flyttar man utomlands som singel får man vara öppen till en multikulturell relation vilket innebär en hel del extra utmaningar.

Flyttar man däremot som ett par blir det också väldigt speciellt. I min erfarenhet hamnar man då i en av tre situationer:

  1. Man är ett välfungerande, sammansvetsade team som älskar varandra och allt funkar skitbra! Tummen upp!
  2. Man är lyckliga men livet som emigranter blir såpass stressigt och påfrestande att det resulterar i att relationen inte överlever.
  3. Man är inte längre lyckliga ihop och borde egentligen gå isär men eftersom man ”sitter i samma båt” och inte vill bli ensamma med migrationsproblemen vågar man inte ta steget.

Varför många vänder och åker hem

Det finns såklart tusentals anledningar till varför man väljer att flytta tillbaka till sitt hemland. Ofta så saknar man helt enkelt sina nära och kära och mentaliteten och generellt enkelheten med att vara hemma igen.

Vad jag har hört från personer som efter många år har beslutat att åka tillbaka är att ju äldre man blir desto mer sentimental blir man. Man har en tendens att bara minnas de roliga tiderna och det kvarstår ofta en romantiserad bild av hemlandet som man vårdar och blickar tillbaka på.

Men trots att det tydligen är så himla mycket saker som är jobbiga med att bosätta sig utomlands så finns det såklart en hel del positivt också. Annars hade jag inte suttit här idag och skrivit till er! Men det får vi ta en annan gång.

 

Läs del 1 av Gräset är inte alltid grönare på andra sidan – utmaningar med att bo utomlands.

 

 

 

 

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen