Människor köar på gatan i Polen

Varsågod och ta en lapp!

Kölappar är nog det mest fascinerande jag har stött på här i Sverige. Man tar en lapp och väntar på sin tur medan man kan göra något annat under tiden. Man behöver inte knökas bland främmande människor och invadera deras personliga utrymme. Så enkelt och så bra!

Polacker har alltid bildat köer överallt i alla år och kölappar hade nog varit räddningen för många. Historiskt sett nådde köandet sin höjdpunkt i Polen just efter andra världskriget. Det blev minst sagt till ett fenomen som även beskrivs i historieböckerna (lite kuriosa som finns att slå upp till och med på Wikipedia) och som mina föräldrar väl minns men som jag hade tur att slippa helt och hållet.

Man ställde sig i köer för att i sin tur kunna bilda nya köer. Man ställde sig i köer som man inte hade en aning om vart de ledde, för att man inte ville gå miste om saker. Det fanns ju inga varor i butiker på den tiden så man stod i kö till tomma affärer när man hade fått tips på att det skulle bli påfyllning. Man kunde även anlita ”professionella” köare, oftast pensionärer, som kunde köa åt en när man behövde vara på jobbet eller stå i en annan kö någon annanstans.

Det sociala livet blomstrade i köer. Alla familjemedlemmar fick köa på ett eller annat sätt. Man träffade folk, utbytte senaste skvallret, förde hetsiga diskussioner (oftast om politik såklart), blev kär, födde barn, gjorde affärer, you name it!

Det är i och för sig tur att den tiden är över. Nu vet jag inte riktigt när kölappssystemet började i Sverige men jag kan inte låta bli att undra… Kan det vara anledningen till varför svenskar är så reserverade och inte pratar med folk de möter på stan? Är det på grund av kölappar? Nej, det hade nog varit för enkelt… Eller?

 

Foto: Wydawnictwo PWN/mat.prasowe

Spread the love

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen